Een nieuw gevoel van dankbaarheid

‘’Dankbaarheid maakt mijn leven gemakkelijker en vreugdevoller. Het vergroot bovendien mijn veerkracht, waardoor ik moeilijke momenten met meer hoop, moed en vertrouwen tegemoet kan gaan.’’

Het woord dankbaarheid heeft voor mij 4 jaar geleden een totaal andere betekenis gekregen. Voorheen was ik altijd dankbaar als mijn dealer op tijd kwam of als de mensen aanwezig waren met wie ik wou feesten. Het draaide altijd om mij. Alle ingrediënten die ik zorgvuldig had uitgekozen, moesten op tijd aanwezig zijn. Ik moest op mijn wenken worden bediend. De juiste mensen moesten op het juiste moment aanwezig zijn. Dat vond ik belangrijk en hier kreeg ik een ‘dankbaar’ gevoel van. Als het niet ging zoals ik wilde, werd ik geïrriteerd, ontevreden en onrustig. Bij het woord dankbaar had ik überhaupt nooit echt stil gestaan.

Het is dan ook heel bijzonder hoe dankbaarheid nu voor mij werkt. Dankbaar zijn is best lastig te omschrijven, omdat het een oprecht gevoel is. Ik zou het omschrijven als; je zegeningen tellen, een positieve kijk hebben en waardering. Maar het is vooral iets wat dus direct voor een goed gevoel zorgt. Ik kan mezelf ermee in slechts enkele minuten tijd een heel fijn gevoel bezorgen, door gewoon even stil te staan bij wat ik heb, intens te genieten van een mooi plotseling moment of door terug te denken aan een bepaald moment waar ik veel voldoening uit heb gehaald. En als ik deze dankbaarheid ook nog eens hardop kan uiten, maak ik er niet alleen mezelf gelukkiger mee, maar bezorg ik iemand anders ook nog eens goed gevoel.

Dankbaarheid richt de aandacht weg van mijn eigen wensen en verlangens en van mijn veeleisende kant, die ik nog steeds heb. Het laat me een anders aspect van mezelf zien, die door mijn gebruik diep was weggezonken. Nadat ik mijn eigen pijn en ellende een plaatsje kon geven, groeide de rust, nederigheid en dankbaarheid in mijn leven en dit gaf de aanzet tot een hele nieuwe manier van leven. Dit zijn vandaag de dag nog steeds 3 hele belangrijke ingrediënten van mijn herstel en dus van langdurige nuchterheid. 3 tegenhangers van deze ingrediënten zijn voor mij eigendunk, trots en ego. Deze 3 vertroebelen soms mijn denken en verhinderen me om duidelijk te zien waarom ik dankbaar zou moeten zijn.

Door mijn enorme schuld van € 50.000,- heb ik lange tijd met € 30,- per week rond moeten komen. Nu ben ik daar enorm dankbaar voor, omdat het mij heeft doen beseffen dat geluk niet in geld zit. Ik heb door mijn herstel namelijk een nieuw gevoel van geluk mogen ontdekken en een nieuwe vrijheid leren kennen. Deze nieuwe gevoelens hebben mij een compleet nieuwe kijk gegeven op het woord dankbaarheid. Ook was ik iedere keer oprecht dankbaar dat ik weer een volle boodschappentas kon halen in de supermarkt en hiermee mijn koelkast weer kon vullen. Dit voelde goed, omdat dit een nieuw gevoel van zelfliefde gaf. Waar ik mezelf voorheen maximaal vergiftigde en volstopte met cocaïne en drank, vulde ik mezelf nu met gezonde producten en ging mijn geld hieraan op.

Vandaag de dag ben ik voor heel veel dingen dankbaar. Ik heb mijzelf aangeleerd om aan het einde van iedere dag, minimaal 3 dingen op te noemen waar ik dankbaar voor ben. Sluit je ogen maar eens en benoem voor jezelf 3 dingen waar je vandaag dankbaar voor bent. Ik kan me niet voorstellen dat je daar geen rustig, fijn en warm gevoel van krijgt van binnen. En door regelmatig zo’n korte oefening te doen of je blessings op te schrijven, zal je merken dat je ook een stukje gelukkiger in het leven komt te staan. Voor mij werkt in het elk geval.

Iedere avond, voor het slapen gaan pak ik een moment voor mezelf om minimaal 3 dingen op te noemen. 1 hiervan is standaard. Ik ben namelijk bij het naar bed gaan iedere dag enorm dankbaar dat ik weer nuchter ben gebleven. Dit is namelijk geen vanzelfsprekendheid. Waar na 4 jaar nuchterheid het bijna voor lief word aangenomen, is en blijft dit een wonder met mijn verleden. Dit mag ik echt nooit vergeten en daarom is dat iets, om iedere dag weer bij stil te staan en vooral iets om dankbaar voor te zijn. Door mijn nuchterheid kan ik ook iedere dag veel mensen van dienst zijn. Niet alleen mijn familie, maar ook vrienden, fellows, sponsees en coachees. Belangrijk doel van mezelf is ook om van maximaal nut te kunnen zijn voor mijn hele omgeving.

Omdat ik mezelf zo aan het vernietigen ben geweest, is het een wonder dat ik nu met deze houding kan en mag leven. Aan de meedogenloze ziekte verslaving gaan nog steeds ieder moment van de dag mensen dood. Ik had mij al onder die mensen kunnen begeven. Daarom is het fijn en bijzonder om iedere dag nuchter wakker te worden en te beseffen dat mij weer een nieuwe dag is gegeven.

Het was soms moeilijk; tranen en angsten zijn er volop geweest. Maar het positieve er aan is dat er daarna ook deuren open zijn gegaan waar ik nu heel dankbaar voor ben. Ik ben dankbaar dat ik heb geleerd dat loslaten niet altijd iets negatiefs hoeft te zijn en ook iets kan zijn wat me verder kan brengen op mijn pad. Mijn pad van herstel, die mij al zoveel mooie wegen heeft laten bewandelen. Niet altijd even gemakkelijk. Soms moest ik over hindernissen heen en werden er pijnpunten blootgelegd. Maar waar pijn zit, zit groei! En voor groei mogen we dankbaar zijn.

Ik ben dankbaar voor alle mensen die om mij geven, voor alle kansen die op mijn pad komen en voor alle mensen die ik liefheb. Om het positieve in mijn leven aan te trekken, om krachtige positieve energie op te wekken, liefde, geluk en succes, zal ik eerst oprecht dankbaar moeten zijn voor wie ik ben en wat ik heb. Alleen wanneer mijn intenties oprecht zijn, wanneer ik positieve energie uitstraal, zullen geluk en succes zich in mijn leven manifesteren.

1 reactie

  1. Annita Vosseberg Booiman op 5 november 2021 om 13:36

    Heb zoveel respect hoe jij voor jezelf, familie en naasten bent gegaan en deze stap hebt kunnen zetten.

Laat een reactie achter