8 jaar clean, hoe is het mogelijk?

Diegene die mij jaren geleden had verteld, dat dit mogelijk zou zijn had ik per direct doorverwezen naar het Pieter Baan centrum voor een acute opname in een psychiatrische instelling. Wat onwerkelijk leek is realiteit geworden. Hieronder beschrijf ik kort per jaar hoe mijn leven eruit zag en hoe ik ben gegroeid van een totale mislukking tot een gelukkig mens.

Jaar 0-1

Toen ik net clean en sober uit de kliniek kwam had ik veel angst. Mijn gevoel was terug en het was mij duidelijk hoe verraderlijk mijn innerlijke vijand genaamd verslaving was. Het constant moeten checken van mijn gedachten en motieven maakte het leven zwaar, moeilijk en zeer vermoeiend. Elke actie moest gewogen worden om te voorkomen dat ik in alle valstrikken van mijn verslaafde brein zou stappen, met een terugval en de dood ter gevolg. De wereld nuchter ervaren was intens, omdat ik snel overprikkeld raakte zonder verdovingsmiddelen in mijn systeem. Er was veel chaos in mijn lijf en hoofd. Dag voor dag streed ik om een gezonde balans te vinden. Samen met mijn mede fellows en familie kon ik langzaam wennen aan de nieuwe belevingswereld. De ontdekkingsreis naar wie ik ben zonder alle waanzin om mij heen en drugs in mijn lichaam was begonnen.

Jaar 1-2

De onrust in mijn hoofd en lijf was tot rust gekomen. Angst en zucht beheerste niet meer mijn leven, omdat ik hard had gewerkt om nieuwe patronen in te slijpen en vele overwinningen had geboekt op mijn verslaving. Het besef dat ik sterker was dan ik ooit had durven dromen kwam steeds meer binnen. Als ik elke dag clean kan blijven voor een jaar dan kan ik ook dag voor dag een opleiding afronden was mijn overtuiging. Zodoende schreef ik mij in voor een zorg-opleiding. Het was inmiddels 12 jaar geleden dat ik de middelbare school had afgerond. Alle vervolg opleidingen werden een zware deceptie. Het was tijd om de cyclus van verlies te doorbreken.

Jaar 2-3

Voordat ik clean werd had ik mijn grootste wensen en dromen heel diep weggestopt in mezelf. Alle hoop dat ik deze kon laten uitkomen had ik verloren. Nu ik sportte, meetings bezocht, dag structuur had, en het eerste jaar van school perfect had afgerond, durfde ik mij aan te melden voor een buitenland stage via school. Na een lange selectieprocedure mocht ik met anderen studenten een kleine 9 maanden stage lopen in Ierland en Finland. Hiermee ging één van mijn vurigste wensen in vervulling. Alle herstel tools die ik had opgepikt om clean te blijven en een mooi actief en rijk leven te leiden nam ik mee om goed te aarden in het buitenland. Mede hierdoor verliep alles vlekkeloos en behaalde ik al mijn doelen. Op 31 Januari mocht ik mijn diploma in ontvangst nemen. Wederom liet herstel me zien, dat ik tot de meest onmogelijk prestaties in staat was.

Jaar 3-4

Het reisvirus had me te pakken gekregen. Ik besloot om mijn 3 jaar clean tijd sleutelhanger op te halen in mijn nieuwe thuishaven aan de andere kant van de wereld genaamd Auckland, Nieuw-Zeeland. Dit werd mijn bestemming om op eigen benen te staan en mezelf verder te ontplooien. Tijdens mijn eerste jaar in dit prachtige land bleef ik al mijn geleerde herstel acties inzetten, om te zorgen dat ik goed aarde en dicht bij mezelf bleef. Al snel vond ik een baan waarbij ik uitblonk. Dit leverde me een volgend cadeau op namelijk een werkvisum waardoor ik langer kon blijven genieten. I was living the dream. Kerst en Nieuwjaar vierde ik samen met mijn toenmalige Canadese vriendin in Nederland. Dit was één van de eerste jaren dat ik bewust en met veel persoonlijke aandacht cadeaus kocht voor de hele familie omdat ik financieel mijn zaken goed voor elkaar had.

Jaar 4-5

Bij terugkomst in Nieuw-Zeeland ben ik gaan samenwonen met mijn vriendin. Het leven lachte ons toe. Doordat we allebei werkten hadden we veel centjes om concerten, musicals, festivals en andere inspirerende shows te bezoeken. Het leven was in balans, al werkte ik in die tijd wel meer dan misschien goed voor me was. Het hebben van een relatie was iets nieuws wat ik nog nooit clean had meegemaakt. Ik heb veel mogen leren over mijn eigen gedrag dankzij het hebben van een liefdesrelatie. Zucht naar middelen had ik amper tot nooit. De sociale druk die ik in Nederland altijd had ervaren was veel lager in Nieuw-Zeeland, wat ik als zeer prettig ervaarde. Aan het einde van dit jaar gingen mijn vriendin en ik uit elkaar, omdat er teveel spanningen ontstonden in de relatie, waardoor de liefde bekoelde. Het was pijnlijk om dit verdriet te ervaren, maar ik liep er niet voor weg in middelen, maar zocht verbinding bij andere mensen om hiermee om te gaan.

Jaar 5-6

Dit laatste jaar van het Nieuw-Zeeland avontuur stond in het teken van lol maken. Mijn werk kon ik op automatische piloot uitvoeren. Inmiddels werden mijn uren terug gedraaid, omdat ik had geleerd dat teveel werken niet goed was voor de balans in mijn leven. In overleg vonden we de juiste balans waar ik vandaag de dag nog steeds profijt van heb. Het zoeken en vinden van balans in al mijn doen en laten is het antwoord op mijn verslaving. Die wil immers onbalans zodat ik weer mijn vlucht zoek in gebruik. Tijdens dit jaar ben ik getuige geweest bij de bruiloft van mijn tweeling broer. Ik heb vele road trips gemaakt en intens genoten van mijn vrienden, de omgeving en mijn leven in het paradijs. Dit was ook het jaar waarop ik me besefte dat ik mijn familie miste. Het leven in mijn eentje was leuk, maar ik heb dit in verslaving ook altijd gedaan, bedacht ik me. Als ik terug ga naar Nederland kan ik samen met mijn familie leven. Het oom zijn is iets wat ik niet wilde missen. Het was tijd om mijn hakuna matata levens stijl in te ruilen voor het snellere, heftigere leven in Nederland. Om mijn plek in de cirkel des levens binnen het gezin weer in te vullen.

Jaar 6-7

Corona breekt uit en alles gaat het hele jaar op slot. Gelukkig ben ik jarenlang getraind geweest in mezelf afleiden toen ik nog blowde. Inmiddels ben ik clean en lees ik graag boeken en maak ik me vooral niet druk om dingen die ik niet kan veranderen. Acceptatie maakte dat ik goed met de nieuwe situatie om kon gaan. Ik besloot in de actie te gaan en oplossingen te verzinnen om het leven kleur te blijven geven. In de buitenlucht konden nog dingen, dus creëerde ik een meeting buiten zodat mijn mede fellows en ik toch samen konden komen om herstel te pakken. Door mijn jarenlange clean tijd is mijn hoofd een stuk rustiger en kan ik snel schakelen naar oplossing gerichte acties om met lastige situaties om te gaan. Depressie laten oplopen stond niet in mijn woordenboek hierdoor.

Jaar 7-8

Tijdens de rust in het voorgaande jaar werd me steeds duidelijker dat ik iets met mijn zorg achtergrond wil doen. Als een lot uit de loterij spreek ik Martijn die mij verteld over de opleiding tot herstel-coach. Direct wist ik dat dit echt iets voor mij is. We besluiten samen de opleiding te doen en samen een zorginstelling te openen. Het jaar stond in teken van het opbouwen van de zaak. September 2021 openen we vol trots de deuren van Herstelbroeders. Vol passie, maar in balans met oog op herstel maken we de wereld een betere plek.

8 Jaar clean

Het was een rollercoaster in het begin waarbij ik echt heb gewerkt aan mijn directe omgeving, belevingswereld en zelfzorg. Ik ben niet achterover gaan leunen, maar ik heb constant nieuwe doelen gesteld om mezelf te blijven ontwikkelen.  

Talent ontwikkeling is een zeer belangrijke pijler geworden in mijn herstel. Het lezen van literatuur over verslaving, spiritualiteit en psychologie hebben mij erg geholpen in mijn zelfontplooiing. Dankzij mijn moed, durf en visie heb ik kunnen studeren, wonen en reizen in verschillende landen, terwijl ik altijd oog heb gehouden op mijn herstel. Herstel staat bij mij op één. Zonder mijn eigen herstel kan ik anderen niet helpen om te herstellen. Alles wat ik heb gevonden geef ik door aan anderen.

Dankzij ons prachtige bedrijf kan ik herstel bieden aan alle andere struggelende broeders en zusters, die kampen met verslaving. Dit maakt mij zeer trots en dankbaar. Vandaag kan ik vol trots zeggen dat ik Ruben ben, verslaafd, maar al 8 jaar in Herstel!

1 reactie

  1. Linda op 12 februari 2022 om 20:42

    Succes met jullie prachtige bedrijf ” Herstelbroeders”. (Jonge) fellows helpen met hun herstel…dat is waar jij een ster in bent!

Laat een reactie achter