Cocaïne verslaving

Het is bijna net zo ingeburgerd als alcohol, Cocaïne raast als een wervelstorm door onze samenleving. Steeds meer is het maatschappelijk geaccepteerd. Op verjaardagen ligt het gewoon op tafel. Het lijkt een ideaal middel voor een avondje uit, want het is een stimulerend middel dat je het gevoel geeft dat je de hele wereld aan kan. Voor ongeveer een half uur voel je je onoverwinnelijk en dat gevoel wil je vasthouden. Dus je gebruikt daarom steeds meer. De dag(en) daarna voel je je moe en depressief. En wat is dan — denk je — de beste oplossing? Opnieuw cocaïne snuiven of crack roken natuurlijk.

Een hardnekkige en gevaarlijke verslaving

Coke is meestal geen drug die je sporadisch of recreatief gebruikt. Je krijgt na gebruik één of meerdere dagen een enorme (vermoeidheid)dip en je denkt dan terug aan de ‘fantastische’ dingen die je deed toen je cocaïne gebruikt had. Hierdoor is de drang om weer te gebruiken bijna niet in je eentje te weerstaan. Cocaïne is niet alleen een partydrug. Ook mensen die een druk (zaken)leven hebben, grijpen naar de coke. Denk dan aan artsen, rechters, advocaten en aan andere beroepen die veel van een mens eisen. Cocaïne is niet te onderschatten en wordt in alle lagen van de bevolking gebruikt.

 

Gevolgen van cokeverslaving

Cocaïne doet een hoop met je. Ondanks dat je denkt dat je je uitweg hebt gevonden in de coke, is het echt beter om te stoppen met het gebruik hiervan. Vaak heb je ook geen idee wat je precies gebruikt, omdat cocaïne altijd versneden is met andere dingen. En met ‘dingen’ bedoel we kankerverwekkende pijnstillers en middelen waar je zware infecties van krijgt.

Doordat cocaïne stimulerend is, heb je niet door hoe moe je bent. Slapen lukt niet en als de coke uitgewerkt is, komt de vermoeidheid extra hard aan. Je gebruikt toch maar weer wat coke om van dit gevoel af te komen. Totdat je zó uitgeput bent, dat je instort.

Bij langdurig en zeer frequent gebruik is het mogelijk dat het tussenschotje in je neus verdwijnt. Als je denkt dat je daar niets van merkt, heb je het mis. Ook je neusslijmvliezen worden aangetast, waardoor je sneller ziek wordt, bloedneuzen krijgt en chronische neusontstekingen.

je gemoedstoestand gaat van het ene naar het andere uiterste. Terwijl je je met een portie coke op onoverwinnelijk voelt, kan je je in een later stadium angstig, paniekerig, opgefokt en zelfs paranoïde voelen.

hart- en vaatziekten, hersenproblemen en chronische longaandoeningen zijn schering en inslag bij coke-verslaafden.

Hoe herken ik een cocaïneverslaving bij mijn dierbare?

Loop je al een tijdje met een ‘niet pluis’ gevoel en vermoed je dat iemand in je directe omgeving cocaïne gebruikt? De symptomen verschillen van persoon tot persoon, maar er zijn wel een aantal algemene dingen waar je op kunt letten. Er zijn zowel uiterlijke kenmerken als afwijkend gedrag die kunnen duiden op het gebruik van cocaïne. Het beste kun je het de persoon rechtstreeks vragen, maar wij begrijpen dat dit lastig kan zijn.

Afwijkend gedrag

  • Coke gebruik maakt zelfverzekerd, opgewekt en vrolijk. Onder invloed is de gebruiker opgewekt, energiek en praterig, maar wel een slechte luisteraar. Ze zijn vooral met zichzelf bezig.
  • Veel initiatief tonen en plannen maken. De gebruiker van cocaïne heeft het idee heel druk te zijn en veel contacten op te doen. In werkelijkheid valt dat tegen.
  • Geïrriteerd en opvliegend. Bij stevig gebruik worden coke gebruikers vaak schrikkerig tot paranoïde aan toe.
  • Meer drinken. Cocaïne doet de uitwerking van alcohol afnemen, deze verslaving komt dan ook vaak voor in combinatie met alcoholverslaving.
  • Krabben. Veel gebruikers ervaren onaangename gevoelens onder hun huid, de zogenaamde ‘cocaïne bugs‘. Hierdoor krabben verslaafden tot bloedens toe aan hun huid.
  • De dagen na gebruik: somber en oververmoeid. Door de opwekkende uitwerking van cocaïne treed nadat het is uitgewerkt vaak grote vermoeidheid op, de reserves zijn uitgeput.
  • Lastig oogcontact maken. Door de wijde pupillen kunnen gebruikers van cocaïne overgevoelig worden voor licht. Ze dragen daarom graag een zonnebril.
  • Geldgebrek. Eén gram cocaïne is goed voor ongeveer zes tot acht ‘lijntjes’ en kost ongeveer €50,-. Het effect van 1 lijntje duurt ongeveer 15 á 20 minuten. Een ervaren gebruiker kan meerdere grammen op een avond tot zich nemen.
  • Pijnlijke neus. Regelmatige coke gebruikers hebben vaak een pijnlijke neus, een loopneus of een verstopte neus. Ook kunnen ze last hebben van een bloedneus. Cocaïne beschadigt namelijk niet alleen de slijmvliezen in de neus waardoor je continu een loopneus kunt krijgen, maar coke zorgt er ook nog eens voor dat de bloedvaten in je neus krimpen en later weer opengaan. Dit kan voor bloedverlies zorgen in je tussenschot en daar zelfs gaten achterlaten. In het ergste geval kan de neusbrug instorten.
  • Frequent toiletbezoek. Dit om bij te snuiven, vaak in gezelschap van medegebruikers. Bovendien stimuleert cocaïnegebruik de blaas.

Uiterlijke kenmerken

  • Verwijde pupillen
  • Rode ogen
  • ‘Strak’ gezicht
  • Ophalen van de neus
  • Slecht gebit
  • Kleine puistjes
  • Gewichtsverlies
  • Ontwijkende blik

Wil jij je cocaïneverslaving overwinnen?

Wil jij de baas zijn over cocaïne en blijven of heb je een dierbare die verslaafd is aan cocaïne? Herstelbroeders gaan samen de strijd aan met jou en bieden de juiste hulp. Van een interventietraject tot nazorg om terugval te voorkomen. Neem gerust contact met ons op voor een gratis en vrijblijvend kennismakingsgesprek.

 

Terug

Mail ons

Wij nemen zo spoedig mogelijk contact met je op.

info@herstelbroeders.nl

Bel ons

Wij zijn direct bereikbaar.

085-0041581

App ons

Wij zijn 24/7 bereikbaar, ook voor noodgevallen.